[wooslider slider_type="slides" layout="text-left" overlay="natural" thumbnails="default" link_slide="true" display_title="true" imageslide="true" order="DESC" order_by="date" size="full"]

Lakimies ja asianajaja – kuka saa avustaa oikeudenkäynnissä?

Laki luvan saaneista oikeudenkäyntiavustajista tuli voimaan 1.1.2013. Lain mukaan oikeudenkäyntiasiamiehet ja –avustajat tarvitsevat luvan toimiakseen avustajana tai asiamiehenä yleisissä tuomioistuimissa ja tietyissä hallinto-oikeudessa käsiteltävissä asioissa. Luvan myöntää oikeudenkäyntiavustajalautakunta, mikäli luvan saamisen edellytykset täyttyvät.

Luvan edellytyksenä on, että henkilön tulee olla suorittanut Suomessa oikeustieteen muu ylempi korkeakoulututkinto kuin kansainvälisen ja vertailevan oikeustieteen maisterin tutkinto taikka ulkomailla vastaava oikeustieteen tutkinto, joka on tunnustettu Suomessa sen mukaan kuin erikseen säädetään.

Luvan myöntämisen edellytyksenä on edellä sanotun tutkinnon lisäksi riittävä perehtyneisyys oikeudenkäyntiasiamiehen ja -avustajan tehtävään. Riittävä perehtyneisyys on henkilöllä, joka on 1) suorittanut asianajajista annetun lain (496/1958) 3 §:n 1 momentin 4 kohdassa tarkoitetun asianajajatutkinnon tai 2) suorittanut tuomioistuinharjoittelun tai 3) toiminut vähintään vuoden ajan syyttäjän tehtävässä taikka 4) toiminut lain 1 momentin 1 kohdassa tarkoitetun tutkinnon suorittamisen jälkeen vähintään vuoden ajan muussa tehtävässä, joka perehdyttää oikeudenkäyntiasiamiehen ja -avustajan toimeen.

Asianajajaliitto pitää huolen siitä, että Suomessa toimii ammattitaidoltaan korkeatasoinen asianajajakunta. Suomen Asianajajaliitolla on velvollisuus valvoa asianajajien toimintaa. Asianajajien ammatillinen valvontajärjestelmä perustuu lakiin. Asianajajaliiton valvontavelvollisuus kohdistuu asianajajien lisäksi julkisiin oikeusavustajiin ja luvan saaneisiin oikeudenkäyntiavustajiin. Valvontalautakunta tutkii kantelut, jotka koskevat asianajajia, julkisia oikeusavustajia ja luvan saaneita oikeudenkäyntiavustajia. Asianajajan, julkisen oikeusavustajan sekä luvan saaneen oikeudenkäyntiavustajan tulee noudattaa hyvää asianajajatapaa tai laissa säädettyjä hyvää asianajajatapaa vastaavia ammattieettisiä sääntöjä.